Un jucător maestru al jocului de strategie chinezesc Go a decis să se retragă din branșă, susținând că inteligența artificială nu poate fi învinsă, scrie BBC.

GoFoto: Amazon

Lee Se-dol este singurul om care a învins vreodată software-ul AlphaFo dezvoltat de Deepmind, compania soră a Google. În 2016, el a luat parte la un campionat din 5 meciuri împotriva lui AlphaGo, pierzând de patru ori, însă reușind să câștige o dată în fața computerului.

Coreeanul a decis să se retragă, spunând: "Nu sunt în vârf nici dacă devin numărul 1." "Există o entitate care nu poate fi învinsă", a declarat campionul mondial la Go, de 18 ori, pentru agenția Yonhap.

Lee Se-dol este considerat unui dintre cei mai mari jucători de Go din epoca modernă. Fostul campion mondial, în vârstă de 36 de ani, a început să joace Go la vârsta de 5 ani și a devenit profesionist 7 ani mai târziu.

"În numele întregii echipe AlphaGo de la Deepmind, aș vrea să-l felicit pe Lee See-dol pentru decada sa legendară ca cel care a controlat jocul și îi urez tot ce e mai bun în viitor", a transmis Demis Hassabis, șeful executiv și co-fondatorul Deepmind.

Jocul Go provine din China, de acum aproximativ 3.000 de ani și a fost jucat intens de-a lungul istoriei. Tabla de joc este considerată mult mai complexă pentru un computer decât cea de șah. Un jucător are, în mod normal, de ales între 200 de posibile mișcări, spre deosebire de 20, în cazul șahului.