Președintele american Donald Trump a promulgat, miercuri, două proiecte de lege ce includ măsuri de susținere a protestatarilor pro-democrație de la Hong Kong, informează agenția de știri Dpa, potrivit Mediafax.

Donald TrumpFoto: White House

„Am semnat aceste proiecte de lege din respect pentru președintele Xi (Jinping), China și pentru populația din Hong Kong", a declarat Trump. "Sunt promulgate în speranța că liderii și reprezentanții Chinei și Hong Kong-ului vor putea să-și soluționeze diferendele pe cale amiabilă, care să conducă la pace și prosperitate pentru toți pe termen lung”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Săptămâna trecută, Congresul american a aprobat cele două proiecte cu o majoritate covârșitoare. Proiectele includ o măsură privind drepturile omului care prevede sancțiuni la adresa oficialilor chinezi care săvârșesc încălcări ale drepturilor omului și restricții privind exportul de materiale precum gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc către poliția din Hong Kong.

China i-a cerut lui Trump să respingă prin veto proiectele de lege, iar Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing l-a convocat pe ambasadorul SUA, Terry Branstad.

Ministerul susține că proiectele de lege sunt un act de ingerință în afacerile interne ale Chinei și ignoră faptele violente comise de protestatari.