Lumea se confruntă cu o problemă uriașă a gunoaielor. În fiecare an, două miliarde de tone de gunoaie solide din zonele municipale sunt generate, potrivit CNN.

Deseuri in PacificFoto: Ocean Cleanup

Având în vedere creșterea necontenită a populației, unele orașe fac mari eforturi de a face față ponderii mari de deșeuri generate. Multe orașe au început să se folosească de noile tehnologii pentru a transforma deșeurile în ceva benefic. Astfel, această piață a deșeurilor este în continuă creștere, estimându-se că va ajunge la 530 de miliarde de dolari până în 2025.

Specialiștii sunt de părere că orașele care vor încercă să rezolve problema deșeurilor cât mai repede, au șanse sporite să evite efectele pe termen lung. Deșeurile sunt cele care, necolectate, conduc la țevi blocate, inundații sau la răspândirea bolilor. Acestea, de asemenea, accelerează și schimbările climatice.

Un oraș care s-a dezvoltat în ceea ce privește convertirea deșeurilor este Copenhaga. Recent, s-a lansat o mașinărie uriașă care convertește deșeurile în energie electrică. Deși produce dioxid de carbon, autoritățile au în plan instalarea unui dispozitiv care să colecteze emisiile de dioxid de carbon. Țări precum Vietnam și China au adoptat și ele sisteme similare.

Alte orașe, precum Seoul sau Singapore folosesc și inteligența artificială pentru eficientizarea colectării deșeurilor. În aceste două orașe au fost instalate coșuri de gunoi la care sunt instalate panouri solare. Acestea dau putere unui compactor care face loc gunoiului pentru a intra. În plus, un senzor a fost instalat pentru a anunța autoritățile să strângă gunoiul când acesta s-a umplut.