Parlamentul European a aprobat miercuri noua Comisie Europenă, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen și-a prezentat echipa şi programul în plenul PE reunit la Strasbourg în cursul dimineţii. Șefa Executivului european care își va începe, oficial, mandatul de la 1 decembrie, a spus că statul de drept este fundamentul UE și nu poate exista niciun fel de compromis în privința regulilor sale, cu toate că au existat unele critici legate chiar de integritatea unor membri ai echipei sale. Ursula von der Leyen a mai spus că, indiferent ce se va întâmpla cu Brexitul, relația dintre UE și Marea Britanie rămâne una solidă, la fel și cea transatlantică, chiar dacă există și dispute. Președintele CE a mai declarat că ușa UE rămâne deschisă pentru statele din Balcani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noul executiv european fost aprobat cu 461 de voturi ”pentru”, 157 ”împotrivă” și 89 de abțineri. Von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea exeutivului european, a obținut astfel o majoritate confortabilă(fostul președinte CE Jean Claude Juncker a fost ales cu 423 de voturi).

UPDATE 13.07: Europarlamentarii se pregătesc să voteze asupra viitorului executiv al UE. Pentru a da undă verde este nevoie de majoritate simplă (50% plus 1).

UPDATE 10.53: Ursula von der Leyen spune că relația cu Marea Britanie va rămâne de nezdruncinat, oricare va fi deznodământul Brexit.

”Nu am făcut un secret din faptul că întotdeauna am fost un remainer. Vom respecta decizia luată de poporul britanic și vom căuta soluții comune, dar un lucru trebuie să fie clar: orice ar aduce viitorul, legătura și prietenia dintre noi este de nezdrunciat”.

Statul de drept care este fundația noastră și trebuie să ne asigurăm că este respectat peste tot și nu trebuie să ezităm să luăm măsuri atunci când este cazul, a mai spus Ursula von der Leyen.

”Oamenilor le pasă de drepturile, valorile și libertățile lor. Statul de drept este temelia noastră și nu poate fi niciodată compromis. Trebuie să ne asigurăm că este respectat și susținut peste tot, în fiecare țară tratat la fel”, a transmis Ursula von der Leyen.

UPDATE 10.28: ”Vă cer sprijinul pentru un nou început pentru Europa. (..) Avem în echipa noastră oameni care s-au născut înainte de construirea Zidului Berlinului, și alții după prăbușirea lui, unii care s-au născut în dictatură. (...) Ca prima femeie care va fi președinte al Comisiei Europene vom avea o agendă echilibrată”, a declarat Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European.

”Vom fi o echipă care va lucra împreună în interesul Europei, pentru a gestiona provocările generației noastre. Mesajul meu este unul simplu. Să trecem la treabă”, a mai spus von der Leyen.

Ursula von der Leyen a pus accent pe rolul de leadership pe care trebuie să îl aibă UE în condițiile în care trăim într-o lume instabilă în care mulți folosesc limbajul confruntării, în care oamenii ies în stardă pentru a demonstra împotriva corupției.

Un mesaj aparte a fost adresat statelor din Balcani, Ursula von der Leyen afirmând că ușa UE rămâne deschisă. ”Trebuie să demonstrăm statelor din Balcani că vom împărtăși același destin. Ușa noastră rămâne deschisă”.

Ea a mai pus accent și pe relația transatlantică, afirmând că relația cu partenerii este una puternică, chiar dacă avem unele dispute, fără dubii.

Lupta pentru protejarea mediului și împotriva efectelor climatice a fost și ea menționată printre prioritățile noului executiv european.

Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.

Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi va prezenta echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.

În urma dezbaterii, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot.

Votul de la ora 12.00 (13.00 ora României) va fi precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului.

O conferinţă de presă a Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi a Preşedintelui ales, Ursula von der Leyen, este programată la ora locală 13.30 (14.30 ora României).

Votul în plen de miercuri va încheia lunga procedură de examinare atentă de către PE a echipei de comisari propuse, în scopul declarat de a garanta că organul executiv al UE are legitimitate democratică pentru a acţiona în interesul europenilor, menţionează sursa citată.

Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri.

Apoi, de la sfârşitul lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie, comisiile parlamentare au organizat audieri cu fiecare dintre candidaţi pentru a evalua capacitatea acestora pentru posturile propuse.

Pe 21 noiembrie, liderii grupurilor politice şi preşedintele PE, David Sassoli, au convenit că procesul de examinare a fost finalizat şi că Parlamentul este gata să voteze în plen.

Lista viitorilor comisari, validată luni şi de Consiliul UE, îi cuprinde pe Thierry Breton, Helena Dalli, Valdis Dombrovskis, Elisa Ferreira, Mariya Gabriel, Paolo Gentiloni, Johannes Hahn, Phil Hogan, Ylva Johansson, Věra Jourova, Stella Kyriakides, Janez Lenarcic, Didier Reynders, Margaritis Schinas, Nicolas Schmit, Maroš Šefcovic, Kadri Simson, Virginijus Sinkevicius, Dubravka Šuica, Frans Timmermans, Jutta Urpilainen, Adina Vălean, Olivér Varhelyi, Margrethe Vestager, Janusz Wojciechowski, care se adaugă lui Josep Borrell Fontelles, numit Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.