Prima bancă de spermă HIV pozitivă a fost lansată, într-un efort de a înlătura stigmatul asociat celor care trăiesc cu acest virus, scrie The Guardian.

HIVFoto: Wikipedia

Sperm Positive a început cu trei donatori de gen masculin din Noua Zeelandă, purtători ai virusului, dar care au o încărcătură virală atât de mică încât aceasta nu este detectabilă în sânge prin metode standard. Acest lucru nu înseamnă că în cazul lor virusul a fost eliminat, ci că tratamentul funcționează bine și virusul nu poate fi transmis, nici prin contact sexual neprotejat, nici la naștere.

Donor Damien Rule-Neal a fost diagnosticat cu HIV în 1999, însă a fost confirmat ca nedetectabil, după începerea tratamentului, acum 18 ani. El susține că există încă o lipsă de educație a publicului larg în Noua Zeelandă, în legătură cu ceea ce înseamnă ca virusul să fie nedetectabil și că a trecut prin experiențe negative din cauza stigmatului legat de HIV, atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Banca de spermă online a transmis că va avertiza clienții despre faptul că donatorii sunt purtători ai virusului, dar că eficiența tratamentului împiedică transmiterea sa. Inițiativa a fost lansată de New Zealand Aids Foundation, Positive Women INC și Body Positive, cu scopul de a educa oamenii din țară în legătură cu transmiterea virusului.

Dr Mark Thomas, medic specializat în boli infecțioase și profesor asociat al Universității din Auckland, a declarat că a observat schimbări ale opiniei publice, după ce a lucrat cu cei diagnosticați cu HIV timp de mai bine de 30 de ani.

"Stigmatul poate duce la administrarea inconsistentă a medicamentelor, având ca rezultat un tratament mult mai puțin eficient și un risc mai mare de transmitere. Frica de stigmat poate opri oamenii din a se testa și de a accesa tratament și susținere."