Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat în timpul unui interviu difuzat marți că va desemna cartelurile de droguri mexicane drept organizații teroriste datorită rolului lor în traficul de droguri și carne vie, informează Reuters.

Captura de droguriFoto: Captura YouTube

„Vor fi desemnate...am lucrat la asta în ultimele 90 de zile. Știți, clasificarea nu este ușoară, trebuie să urmezi niște pași, suntem însă în acel proces”, a afirmat Trump într-un interviu difuzat marți cu personalitatea media conservatoare Bill O'Reilly.

Odată desemnată drept organizație teroristă, potrivit legii americane devine ilegal pentru persoanele din Statele Unite să ofere sprijin cu bună știință membrilor ei, cărora le este interzis să intre în țară și pot fi deportați imediat. Instituțiile financiare care iau la cunoștință de existența unor fonduri legate de organizație sunt obligate să înghețe sumele și să informeze Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.

Ministrul de externe mexican, Marcelo Ebrad a afirmat luni că nu se așteaptă ca Statele Unite să recurgă la o asemenea măsură. În cursul acestei luni, președintele Trump a oferit ajutor Mexicului să „poarte război contra și să șteargă cartelurile de droguri de pe fața pământului”.

Propunerea a venit după ce nouă cetățeni americani au fost uciși în timpul unei ambuscade în nordul Mexicului. Autoritățile locale au afirmat că e posibil ca ei să fi fost victimele unei confruntări între diferitele bande din zonă.