Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, i-a informat pe politicienii europeni că va trata ca o prioritate negocierile privind încheierea unui nou acord comercial cu Marea Britanie după Brexit, potrivit unor surse citate de publicația Financial Times, informează agenția Reuters, potrivit Mediafax.

Michel Barnier, negociatorul-sef al UEFoto: europarl.europa.eu

Oficialul UE a făcut această declarație în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, la care au fost prezenți mai mulți membri ai Parlamentului European.

Barnier a spus că cele 11 luni de la ieșirea Marii Britanii din UE, eveniment programat să se producă pe 31 ianuarie, și până la sfârșitul perioadei de tranziție, nu ar fi în mod normal suficiente pentru a negocia un nou acord comercial, a relatat publicația britanică. Însă a adăugat că Bruxellesul se va strădui să aibă un nou acord comercial pentru sfârșitul anului 2020.

Barnier a mai spus că problemele care se află în afara sferei de aplicare a pactului comercial, cum ar fi încheierea unui acord privind transportul rutier de mărfuri și drepturile în ceea ce privește transportul aerian, ar putea dura mai mult, existând opțiunea ca Bruxellesul să ia măsuri pentru situații neprevăzute pentru a preveni apariția unor probleme economice dacă negocierile nu se vor încheia înainte de finalul anului 2020.

Oficialul a mai explicat că cooperarea cu Marea Britanie în domeniul securității și apărării este, de asemenea, o prioritate pentru UE în cadrul negocierilor, informează FT.

La începutul lunii noiembrie, Barnier a afirmat că negocierile privind viitoarele relații comerciale cu Marea Britanie vor fi „dificile și solicitante”, întrucât blocul „nu va tolera un avantaj competițional neloial”.