Protestatarii palestinieni au incendiat cauciucuri și au aruncat cu pietre spre militarii israelieni în zonele ocupate din Cisiordania, cu ocazia unor manifestații împotriva deciziei Administraţiei Donald Trump de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, informează agenția de știri DPA, preluată de Mediafax.

Tensiuni in Cisiordania si Fasia GazaFoto: Agerpres

Aproximativ 400 de persoane au protestat la periferia orașului Ramallah, 300 la nord de Betleem și 200 în apropierea localității Ierihon. Anterior, mii de persoane au participat la manifestații în centrul mai multor orașe palestiniene, inclusiv Ramallah, Nablus, Hebron, după care grupuri de demonstranți s-au îndreptat spre puncte de control.

„Facțiunile au convenit cu privire la o zi a furiei, respingând poziția părtinitoare a Administrației americane în favoarea Israelului”, a declarat Azzam al-Ahmed, un consilier de rang înalt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Militarii israelieni au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Luni seara Administrația Donald Trump a anunțat schimbarea poziției Statelor Unite vizavi de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale, anulând astfel poziția juridică adoptată de Departamentul de Stat american în 1978.