Trei americani de culoare, condamnați la închisoare pe viață când erau adolescenți, au fost achitați și eliberați luni după ce au petrecut 36 de ani în închisoare din cauza unei erori judiciare, scrie AFP.

Eroare judiciaraFoto: Captura YouTube

Un tribunal din Baltimore, la nord de Washington, a stabilit că Alfred Chestnut, Andrew Stewart și Ransom Watkins sunt nevinovați de uciderea lui DeWitt Duckett, un băiat de 14 ani ucis în 1983 în școala unde învăța.

"Suntem umili, nu suntem furioși", a reacționat Ransom Watkins, într-o conferință de presă, la ieșirea de la tribunal. "Dar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și cineva va trebui să plătească", a adăugat el.

Procuroarea din acest oraș portuar a precizat că aceștia vor fi despăgubiți. "Această zi nu este o victorie, este o tragedie care le-a furat peste 36 de ani", a adăugat Marilyn Mosby, care și-a cerut scuze pentru erorile comise de procuratură.

Uciderea lui DeWitt Duckett a stârnit multă emoție într-o epocă în care școlile erau scutite de violența armelor de foc.

Sub presiune, anchetatorii s-au orientat rapid către trei foști elevi ai școlii: Chestnut, Stewart și Watkins, tineri de culoare cu vârste de 16 și 17 ani, în condițiile în care fuseseră văzuți la locul crimei cu puțin timp înainte și doi dintre ei aveau o jachetă identică cu cea furată de la victimă.

Într-o primă etapă, martorii crimei au declarat că nu îi recunosc.

"Prejudecăți"

Dar poliția a insistat și, în timpul procesului, patru persoane au declarat că cei trei sunt autorii crimei.

Deși au negat, cei trei au fost condamnați de un juriu la închisoare pe viață, după trei ore de deliberări.

Între timp, însă, cei patru martori au revenit asupra declarațiilor și au spus că au fost presați de poliție, a explicat Mid-Atlantic Innocence project (MAIP), o asociație care luptă împotriva erorilor judiciare și care a participat al redeschiderea dosarului.

Alți martori au identificat un alt om, care este acum suspectul în acest dosar de crimă.

"Toți cei care au fost implicați în acest dosar - responsabili ai școlii, poliția, procurorii, jurații, presa și populația - s-au grăbit să tragă concluziile și au lăsat prejudecățile lor să sufoce problemele legate de probe", a subliniat într-un comunicat directoarea MAIP, Shawn Armbrust.

O unitate specializată în corectarea erorilor judiciare din procuratura Baltimore a acceptat în mai să redeschidă cazul și a stabili rapid nevinovăția. Alte șase persoane condamnate pe nedrept au fost achitate în cursul ultimilor trei ani.