Un cutremur cu magnitudinea 6,4, produs la o adâncime de doar 10 kilometri, a lovit Albania în primele ore ale zilei de marţi. Având epicentrul în apropiere de capitala Tirana, acesta este cel mai puternic seism produs în ţară în ultimii 20 de ani. Mai multe clădiri s-au prăbușit, iar forțele de intervenție caută supraviețuitori printre ruine. Cel mai recent bilanț arată că cel puțin 18 persoane au murit iar peste 600 sunt rănite.

HotNews.roFoto: Hotnews

LIVETEXT, principalele informații despre tragedia din Albania:

18.50 Cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, potrivit celui mai recent bilanț

15.25 Grecia a trimis marți două echipe de salvatori, compuse din 41 de pompieri cu experiență în dezastre.

14.45 Cel puțin 13 persoane au murit în cutremurul violent care a lovit Albania marți, potrivit celui mai recent bilanț al ministerului Apărării.

"Bilanțul urcă la 13 morți”, a afirmat ministerul, într-un comunicat. Circa 600 de persoane au fost ușor rănite.

13.43 Armata română trimite în Albania două aeronave cu echipa IGSU de căutare-salvare și echipamente de intervenție

13.09 Bilanțul oficial a ajuns la 9 morți.Pompieri, polițiști și cetățeni continuă să caute prin clădirile dărâmate. Potrivit Reuters, cele mai multe dintre cele care s-au prăbușit erau făcute din cărămidă.

12.56 Un cutremur de magnitudine 5,4 a avut loc și în Bosnia, la 75 km sud de capitala Sarajevo. Nu există până acum raportări privind victime ale acestui seism.

11.44 Ministrul Marcel Vela: IGSU este pregătit să intervină în Albania, MApN pregătește un avion / Arafat: Vom reuși să plecăm în câteva ore

11.38 Ultimul bilanț arată că cel puțin 7 oameni au murit și 350 sunt răniți

09.41 Ministerul albanez al apărării a anunțat că numărul morților a urcat la 6. Alte surse oficiale vorbesc de cel puțin 325 de răniți.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu eforturile echipelor de salvare, inclusiv o operațiune prin care s-a reușit scoaterea unui băiețel dintr-o clădire transformată în ruine

09.27 Potrivit echipajelor de ambulanță, una dintre persoanele decedate este o femeie în vârstă care a reușit să-și salveze nepotul protejându-l cu corpul ei.

08.51 Ultimele informații neoficiale vorbesc despre cinci morți și peste 200 de răniți. Forțele de salvare intervin pentru a găsi supraviețuitori în clădirile prăbușite:

08.24 Cel puțin trei oameni au murit, transmite Reuters, precizând că în Tirana a fost simțită și o replică puternică a seismului. Potrivit infp.ro, în această dimineață, după cutremur, în Albania s-au consemnat 10 replici cu magnitudini între 3,6 și 4,3. Una dintre victimele cutremurului a murit după ce s-a panicat și a sărit pe geam, de la etaj.

Seismul a avut loc la ora locală 3.54 (2.54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Potrivit datelor USGS, în ultimii 20 de ani, ţara a fost lovită de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade în 2003, când un seism de 6,3 a avut loc la graniţa sa de sud cu Grecia.

Agenţia de presă italiană ANSA a anunţat că cutremurul a fost resimţit în regiunile Puglia şi Basilicata din sudul ţării.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni.