Procurorii federali din New York solicită informații privind plățile către Rudy Giuliani, avocatul președintelui american Donald Trump, în cadrul unei anchete penale ce vizează doi apropiați ai avocatului, se arată într-o citație, informează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citația nu indică faptul că Giuliani ar fi suspectat de comiterea vreunei infracțiuni. Însă, printre infracțiunile care sunt cercetate se numără: spălarea de bani, fraude bancare, încălcări ale legislației privind finanțarea campaniilor electorale, fals în declarații, obstrucționarea justiției și încălcări ale Legii de înregistrare a agenților străini (FARA).

Procurorii cer destinatarului citației să furnizeze „toate documentele, inclusiv corespondența, cu sau legate de Rudolph Giuliani, Giuliani Partners sau orice persoană sau entitate conexă”, referindu-se la compania sa de consultanță. Citația menționează, de asemenea, toate „documentele legate de orice plăți efective sau potențiale, sau acorduri către sau cu Giuliani”.

Citația arată că procurorii analizează plățile către Giuliani în contextul în care doi asociați ai avocatului, Lev Parnas și Igor Fruman, sunt anchetați în legătură cu presupusa finanţare ilegală a unei campanii electorale. Cei doi au pledat nevinovat la acuzațiile ce le sunt aduse.

Giuliani a colaborat cu fostul procuror general al Ucrainei, Victor Șokin, și Parnas pentru a lansa în spațiul public acuzații potrivit cărora ucrainenii ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016 pentru a-i favoriza pe democrați. De asemenea, cei trei l-au acuzat în repetate rânduri de corupție pe Joe Biden, al cărui fiu, Hunter, era membru al Consiliului de Administrație al companiei ucrainene Burisma Holdings.