Democratul Adam Schiff, liderul Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, a declarat luni că procesul de inițiere a procedurii demiterii președintelui Donald Trump va avansa în faza următoare la începutul lunii decembrie, informează Mediafax citând agenția de știri Reuters.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Liderul democrat a declarat că mai multe comisii implicate în ancheta împotriva lui Trump vor trimite Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților un raport la începutul lunii decembrie, după ce congresmenii se întorc din vacanța prilejuită de Ziua Recunoștinței.

Realizarea acestui raport este o condiție esențială pentru convocarea unui posibil vot în Camera Reprezentanților, dominată de opoziția democrată, pe tema formulării de acuzații împotriva președintelui Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, Schiff a afirmat că "aceasta este o chestiune urgentă care nu poate aștepta dacă vrem să protejăm securitatea națiunii și integritatea scrutinelor noastre".

Schiff a precizat că investigația continuă și că anchetatorii ar putea organiza noi audieri.

Liderul democrat a mai spus că dovezile strânse până acum sunt puternice, în pofida faptului că Administrația Trump a refuzat să predea toate documentele solicitate prin citații.

În cazul în care Camera Reprezentanților aprobă articolele de acuzare, Senatul SUA, controlat de republicani, va organiza un proces pentru a decide dacă Trump este vinovat de acuzațiile ce îi sunt aduse și poate fi demis din funcție.

Însă congresmenii republicani s-au manifestat mai degrabă împotriva demiterii lui Trump, care încearcă să obțină realegerea în funcția de președinte al SUA în scrutinul din 2020. Donald Trump a negat vehement acuzațiile ce îi sunt aduse și a catalogat ancheta drept o rușine, o farsă sau un efort al democraților de a modifica rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016.