​Patru din cinci femei condamnate pentru crimă premeditată în Rusia se apărau de violența soților, potrivit unei cercetări publicate de ziarul Novaya Gazeta și de site-ul de știri Mediazona.

Detinute din RusiaFoto: Captura YouTube

Unele voci critice spun că dezincriminarea, în 2017, a unor forme de violență domestică a afectat protecția femeilor, în timp ce susținătorii legislației spun că aceasta permite părinților să-și disciplineze copiii, notează Moscow Times.

Un proiect de lege recent ce propune reincriminarea violenței domestice a fost primit cu proteste și critici din partea celor care susțin că se încearcă ”distrugerea” valorilor familiei tradiținale.

O analiză a 2.500 de sentințe de crimă cu premeditare date în perioada 2016-2018 a decoperit că 79% dintre condamnate au acționat, de fapt, în legitimă apărare. De asemenea, peste jumătate (52%) dintre femeile condamnate pentru agresiune soldată cu deces au acționat, la fel, în apărarea propriei persoane, arată studiul publicat cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor.

Anchetatorii au un ”motiv important” pentru a încadra actele de legitimă apărare drept crime, acela că trebuie să-și facă planul de condamnări, a explicat un anchetator cu experiență din Sankt Peterburg. ”Principalul scop al unităților de aplicare a legii este să nu existe achitări”, a spus un detectiv cu experiență de 20 de ani, cerând însă ca numele său să nu fie făcut public.