Secretarul american al Apărării, Mark Esper, l-a demis duminică pe şeful Marinei, Richard Spencer în legătură cu tratarea cazului unui militar de elită, care a fost condamnat pentru o conduită incorectă pe câmpul de luptă în Irak, iar ulterior a fost graţiat de președintele Donald Trump.

Mark EsperFoto: jbsa.mil

Mark Esper "a cerut demisia secretarului Marinei, Richard Spencer, după ce şi-a pierdut încrederea în el în urma lipsei de sinceritate în conversaţiile cu Casa Albă despre modul în care este tratat cazul Navy Seal Eddie Gallagher", a informat Pentagonul într-un comunicat.

"Navy Seal" fac parte dintr-o unitate de elită a Marinei SUA.

De asemenea, Esper a stabilit că marinarului în cauză, șeful operațiunilor speciale, Edward Gallagher, ar trebui să i se permită să-și păstreze insigna Trident, desemnându-l ca SEAL - punând capăt efectiv eforturilor Marinei de a efectua o evaluare care ar fi putut să-l scoată din unitatea de elită.

Trump, care s-a opus public retragerii insignei lui Gallagher a declarat pe Twitter: "Eddie se va retrage pașnic cu toate onorurile pe care le-a câștigat, inclusiv Trident Pin-ul său".

SEAL-ul a fost achitat de un juriu militar, în iulie, pentru uciderea unui luptător al reţelei Stat Islamic capturat și rănit în Irak, prin înjunghiere în gât, dar l-a condamnat pentru că s-a pozat ilegal cu cadavrul deținutului. Aceasta a dus la retrogradarea sa în grad.