Președintele rus Vladimir Putin a promis că Moscova va "perfecționa" misterioasa armă implicată în această vară într-o explozie care a antrenat șapte decese și un vârf de radioactivitate în regiunea Arhanghelesk din nordul Rusiei, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Accidentul potrivit autorităților ruse, a provocat în 8 august moartea a șapte persoane, dintre care cinci erau angajați ai agenției nucleare Rosatom, într-o bază militară secretă din apropiere de localitatea Severodvinsk.

Vladimir Putin a făcut această promisiune în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi seara la Kremlin, unde a înmânat văduvelor victimelor decorații postume. Imaginile au fost difuzate vineri.

"Faptul în sine de a poseda o tehnologie atât de remarcabilă constituie astăzi speranța cea mai importantă și cea mai de încredere pentru a garanta pacea în lume", a susținut Vladimir Putin, după ce a prezentat condoleanțele "cele mai profunde".

"Indiferent ce se va întâmpla, vom perfecționa această armă", a adăugat el, reluând o promisiune deja făcută în august de autoritățile ruse.

Putin a mai spus că armamentul pe care Rusia îl dezvoltă va asigura "suveranitatea și securitatea Rusiei în deceniile viitoare".

Potrivit experților americani, accidentul a fost legat cel mai probabil de testele unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară pe care Rusia încearcă să o dezvolte, 9M730 "Burevestnik". Moscova nu a confirmat niciodată informațiile.

Această rachetă a constituit una dintre noile arme prezentate în 2018, și apoi în 2019, de președintele rus, care a promis noi generații de armament "invincibile", "nedetectabile" sau "hipersonice".

După incident, un vârf de radioactivitate a fost detectat, implicând izotopi radioactivi de stronțiu, bariu și lantan. Moscova a negat orice "contaminare radioactivă ".