Protejarea frontierelor externe Schengen ale Uniunii Europene este de importanţă crucială pentru oprirea imigraţiei ilegale în Europa, a declarat joi, la Praga, ministrul ungar de interne Sandor Pinter, după discuţii cu omologii săi din Grupul de la Visegrad şi austriac, transmite agenția MTI, citată de Agerpres.

Sandor PinterFoto: Captura YouTube

În acelaşi timp, trebuie acordat ajutor acolo unde îşi au originea problemele, a spus ministrul, reluând o poziţie prezentată în repetate rânduri de oficialii ungari în privinţa migraţiei.

El a menţionat că, deşi Ungaria este capabilă, deocamdată, să-şi apere propria graniţă Schengen, este bucuroasă să accepte ajutorul partenerilor săi din Grupul de la Visegrad (V4).

Pinter le-a mulţumit celorlalte trei state din V4 - Polonia, Republica Cehă şi Slovacia - pentru asistenţa acordată în vederea apărării graniţelor Ungariei de fluxul de migranţi şi a precizat că ţara sa acordă asistenţă în mod similar statelor din Balcanii de vest.

Elaborarea unui nou pact privind migraţia şi azilul, propusă de preşedinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, va fi o ocazie bună de a evalua şi reevalua problema migraţiei, au conchis miniştrii.

Discuţiile de joi de la Praga s-au referit şi la necesitatea coordonării achiziţiei de echipamente pentru poliţie, care poate susţine în mod semnificativ activităţile agenţiei Uniunii Europene pentru frontiere Frontex, a afirmat ministrul ungar de interne.

Participanţii la reuniunea de la Praga au convenit de asemenea că Marea Britanie şi UE trebuie să-şi continue cooperarea în materie de securitate şi informaţii şi după Brexit, iar Ungaria a propus ca V4 să-şi coordoneze răspunsul la o potenţială retragere a Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord, a mai adăugat Pinter, potrivit MTI.