Un înalt oficial nord-coreean a declarat miercuri că SUA trebuie să renunțe la politicile ostile împotriva Phenianului pentru a putea fi reluate discuțiile legate de dezarmare nucleară, scrie Reuters, citând Yonhap.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vice-ministrul de Externe Choe Son Hui a spus reporterilor, în urma unei întâlniri cu oficiali ruși la Moscova, că ar fi imposibil să fie organizat un alt summit între liderul Coreii de Nord și președintele Trump, dacă cel din urmă își menține poziția curentă față de Nord.

"Vom putea să discutăm chestiuni legate de armamentul nuclear din nou când [SUA] retrage toate politicile ostile împotriva noastră, a declarat Choe", potrivit Yonhap. "În acest sens, nu cred că un summit ar trebui să fie o chestiune care să ne intereseze pe noi."

Ea nu a spus exact la ce politică se referă, însă Ministerul de Externe al Coreii de Nord a transmis duminică că o rezoluție recentă ONU, legată de drepturile omului, reprezintă o provocare politică inițiată de SUA la adresa Nordului. De asemenea, Coreea de Nord a cerut ca exercițiile militare realizate în colaborare cu Coreea de Sud să fie anulate.

Întrebată ce acțiuni ale americanilor ar fi necesare pentru ca negocierile să fie reluate, Choe a afirmat că americanii "știu prea bine". "SUA vor trebui să suspende toată măsurile prin care ne tratează ca pe niște dușmani, iar apoi să ne informeze în legătură cu o asemenea decizie strategică", a declarat Choe.

Primul summit al celor doi lideri a fost ținut în Singapore în iunie, anul trecut, când cei doi au fost de acord să încerce să-și îmbunătățească relațiile și să negocieze în legătură cu programele nucleare și de rachete ale Coreii. Eforturile nu au dus la un progres substanțial, iar al doilea summit din februarie, ținut în Vietnam, a fost un eșec. Cei doi lideri au stabilit în iunie, în timpul altei întrevederi, să redeschidă negocierile. Însă discuțiile dintre oficiali, în Suedia, s-au sfârșit când delegația nord-coreeană a acuzat americanii de faptul că au venit la masa de negocieri fără propuneri.

Choe, unul dintre negociatorii cheie în problema dezarmării nucleare, s-a întâlnit cu oficialii ruși la Moscova, miercuri.