​Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a dat aprobarea pentru proiectul de lege care ar însemna aplicarea suveranităţii israeliene asupra Văii Iordanului, după ce Departamentul de Stat american şi-a inversat poziţia conform căreia aşezările israeliene din Cisiordania erau considerate ilegale, scrie Jerusalem Post, preluat de Rador.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Sharren Haskel, parlamentar Likud, a propus proiectul cu câteva săptămâni în urmă, dar s-a decis să-l urgenteze în lumina modificării politicii SUA. Haskel a spus că "proiectul are întregul sprijin al premierului".

În zilele premergătoare alegerilor din 17 septembrie, Netanyahu a anunţat că, dacă va fi ales, va anexa Valea Iordanului, iar cabinetul său a votat legalizarea avanpostului Mevo'ot Yericho din Valea Iordanului care devine o nouă aşezare.

Haskel a depus o solicitare de exceptare a proiectului ei de anexare a Văii Iordanului de la perioada obligatorie de aşteptare de şase săptămâni pentru adoptarea oricărei noi legi, pentru a putea organiza un vot în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

Solicitarea va fi supusă votului în Comisia de mediere din Knesset, versiune temporară a Comisiei de interne a legislativului până la formarea unei coaliţii şi a unei opoziţii. Parlamentarul albastru şi alb Avi Nissenkorn conduce actualmente Comisia de mediere, iar liderul partidului său, Benny Gantz, are mandat de a forma un guvern.

Haskel a făcut apel la formaţiunile Albastru-alb, Israel Beitenu şi Laburişti-Gesher să se alăture eforturilor Likud de anexare a Văii Iordanului, "în lumina şansei unice pe care o avem în faţa noastră", oferită de administraţia preşedintelui SUA, Donald Trump.

Anexarea Văii Iordanului apare în platforma electorală a formaţiunii Albastru-Alb. "Fac apel la ei să îşi asume promisiunile şi cuvintele şi să voteze împreună cu Likud aplicarea suveranităţii", a spus Haskel. "Nu există niciun motiv pentru ca această lege importantă să nu fie aprobată în plen cu o majoritate de 80 de parlamentari".