Parchetul suedez a anunțat marți că renunță la acuzațiile de viol împotriva lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, acuzat de o femeie că a agresat-o în Suedia în 2010, relatează AFP.

Arestare AssangeFoto: Captura video

”Am convocat această conferință de presă pentru a anunța decizia mea de a clasa fără urmări ancheta” care îl vizează pe australian, a anunțat procurorul șef adjunct, Eva-Marie Persson. ”Toate acțiunile de anchetă au fost epuizate (...) fără să aducă dovezile necesare pentru condamnare”, a adăugat ea.

Procurorii din Suedia au redeschis dosarul privind acuzațiile de viol pe 13 mai, ancheta fiind demarată inițial în 2010.

Dacă partea civilă nu face apel împotriva acestei decizii, aproape 10 ani de procedură se vor încheia cu constatarea unui eșec pentru justiția suedeză că nu a reușit să îl citeze ca martor pe Assange, refugiat din 2012 până la arestarea lui în aprilie la Ambasada Ecuadorului din Londra.

În vârstă de 30 de ani în momentul evenimentelor în august 2010, suedeza care l-a acuzat pe australian că a făcut sex cu ea fără prezervativ în timp ce dormea, după ce refuzase orice raport sexual neprotejat cu el.

Julian Assange, pe care l-a cunoscut în Stockholm la o conferință WikiLeaks, a negat de fiecare dată violul și susține că ea și-a dat consimțământul și a fost de acord să facă sex neprotejat.