Zeci de manifestanți din Hong Kong asediați de poliție într-un campus universitar au reușit luni seara să fugă, după o nouă amenințare de intervenție din partea Beijingului pentru a închide criza politică din acest teritoriu autonom din sudul Chinei, scrie AFP.

Proteste in Hong KongFoto: Captura YouTube

Baricadați în Universitatea Politehnică (PolyU), bastionul actual al contestării, acești protestatari au coborât cu frânghiile de pe o pasarelă, fiind apoi recuperați de motocicliști.

Această fugă spectaculoasă intervine în condițiile în care poliția amenință de acum cu recurgerea la "muniția de război" în fața "armelor letale" ale manifestanților radicali - care au aruncat cu cocktail-uri Molotov în forțele de ordine.

Deocamdată este imposibil de știut câți protestatari au rămas în clădire.

Mobilizarea din fosta colonie britanică, care durează de peste cinci luni, a trecut săptămâna trecută la o nouă fază, mai radicală și violentă, care a antrenat inclusiv închiderea școlilor.

Executivul din Hon Kong, aliat cu Beijingul, a refuzat să accepte revendicările manifestanților, care cer vot universal în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori și o anchetă privind violențele comise de poliție.

China a avertizat în repetate rânduri că nu va tolera disidența iar îngrijorarea crește în ceea ce privește o posibilă intervenție în forță pentru închiderea acestei crize.

Soldați ai armatei chineze, prezenți în Hong Kong după revenirea fostei colonii la puterea chineză, în 1997, au ieșit în acest weekend din cazarmă pentru a curăța o serie de străzi de baricade. O apariție rarisimă care alimentează și mai mult teza unei operațiuni militare.

Iar ambasadorul Chinei în Marea Britanie a acreditat și el această opțiune.

"Guvernul din Hong Kong va face tot posibilul pentru a prelua controlul asupra situației, a declarat Liu Xiaoming, într-o conferință de presă.

"Dar, dacă devine de necontrolat, guvernul central nu va rămâne cu mâinile încrucișate. Avem hotărârea și puterea suficiente pentru a pune capăt tulburărilor".

În cursul zilei de luni, poliția arestase zeci de manifestanți în zona campusului, unii dintre ei fiind loviți cu bastoanele în timp ce erau întinși la sol.

Poliția a calificat campusul drept "zonă de revoltă". Ori participarea la o revoltă este pasibilă de zece ani de închisoare.

Noua fază a protestelor este marcată de o agravare a violențelor, așa cum arată imaginile unui polițist rănit duminică de o săgeată trasă de un manifestant în apropiere de PolyU.

Protestatarii urmăresc acum continuarea blocajelor pentru a "sufoca economia" unuia dintre principalele centre financiare ale planetei, de acum în recesiune.

Victorie simbolică pentru manifestanți - Înalta curte a decis luni că este anticonstituțională interdicția portului de mască care fusese decisă de guvern pentru a dezamorsa contestația.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a lansat săptămâna trecută cel mai clar avertisment până în prezent, afirmând că mișcarea de contestare amenință principiul "O țară, două sisteme" care a guvernat revenirea teritoriului autonom la China, în 1997.