70% dintre americani cred că președintele Donald Trump a greșit făcând presiune asupra liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a desfășura o anchetă asupra oponentului său Joe Biden și a fiului acestuia, potrivit unui nou sondaj de opinie, și peste jumătate dintre respondenți cred acum că ar trebui să fie înlăturat din funcție, relatează Politico.eu.

Volodimir Zelenski si Donald TrumpFoto: president.gov.ua

Un sondaj ABC News/Ipsos publicat luni arată că 51% dintre cei care au participat la sondaj cred că Trump ar trebui pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților, și să fie condamnat/demis într-un proces al Senatului. 6% spun că, în timp ce acțiunile lui Trump au fost greșite și că acesta ar trebui pus sub acuzare, nu ar trebui demis de către Senat.

13% consideră că presiunea președintelui pentru ca anchetatori străini să-i investigheze rivalii este greșită, dar cred că nu ar trebui să fie pus sub acuzare sau demis.

25% dintre respondenți spun că Trump nu a făcut nimic greșit.

Rezultatele sondajului vin după prima săptămână de audieri publice, pe care majoritatea americanilor le-au urmărit. Printre cei chestionați, 21% au urmărit procedurile ”cu atenție” și 37% au urmărit ”oarecum cu atenție”.

Doar 21% dintre americani spun că s-au hotărât cu privire la punerea sub acuzare după audieri și aproape o treime dintre respondenți (32%) au luat o decizie înainte de apariția scandalului cu Ucraina în luna septembrie.

Săptămâna trecută, oficialii George Kent și William Taylor au fost audiați de către anchetatorii Camerei Reprezentanților, iar Marie Yovanovitch, fosta ambasadoare americană în Ucraina, a fost audiată vinerea trecută în fața Congresului.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat online, joi şi vineri, 44% dintre americanii adulţi susţin că Trump "ar trebui pus sub acuzare", în timp ce 40% au o opinie contrară. Un sondaj similar publicat anterior în cursul săptămânii estima proporţia celor care susţin punerea sub acuzare la 45% şi pe cea a celor cu o opinie contrară la 42%.

Sondajul Reuters/Ipsos a relevat că circa 68% dintre americani au declarat că urmăresc audierile, dintre care 28% în transmisiuni directe. În jur de 25% dintre respondenţi au declarat că nu au acordat nicio atenţie procedurilor de destituire din Congres.