Veneţia, devastată de inundații în ultima săptămână, va avea parte de o perioadă de calm, preconizându-se că nivelul apei va scădea, scrie Agerpres, citând DPA. Duminică, Veneția a fost afectată de o nouă maree excepțional de înaltă, iar săptămâna care s-a încheiat a fost cea mai gravă de la înregistrarea datelor privind mareele, în anul 1872.

Inundatie VenetiaFoto: Captura video

În zilele următoare, se preconizează că nivelul apei va scădea la Veneția, iar şcolile urmează să se redeschidă luni, au informat responsabilii oraşului.

Prognoza meteo rămâne însă nefavorabilă pentru alte zone ale Italiei.

Serviciul de apărare civilă din Italia a avertizat cu privire la noi episoade de inundaţii în următoarele zile, în special în regiunea Emilia-Romagna, în jurul oraşului Bologna şi în Toscana.

Veneţia a fost inundată în proporţie de circa 70% duminică, după ce nivelul apei a crescut la 150 de centimetri deasupra nivelului mării, potrivit primarului oraşului.

Tot săptămâna trecută, în noaptea de marţi spre miercuri, Veneţia a înregistrat cea mai gravă maree înaltă din ultimii 53 de ani, de 1,87 metri, al doilea record istoric în urma celui de la 4 noiembrie 1966 (1,94 metri). Apa a invadat bisericile, magazinele, muzeele şi hotelurile acestei bijuterii din Patrimoniul Mondial, inundând-o în proporţie de 80%. O altă maree înaltă a inundat oraşul vineri.

Noul episod de inundaţii de duminică a venit în contextul în care Italia a fost afectată în ultimele zile de furtuni, vânt puternic şi ninsori abundente.

Pentru Veneţia aceasta a fost cea mai gravă săptămână de la înregistrarea datelor privind mareele, în 1872, scrie Reuters.

"Veneţia este devastată, cu pagube de un miliard (de euro)”, a declarat săptămâna aceasta primarul Luigi Brugnaro, citat de AFP.

Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, primeşte anual 36 de milioane de turişti pe an, dintre care 90% sunt străini.