O instanță de la Hong Kong a decis luni că legea care le interzice protestatarilor din acest teritoriu să poarte măști este neconstituțională. Această lege datează din perioada colonială britanică și a fost folosită anul acesta de către autoritățile din acest teritoriu. Decizia instanței vine în contextul în care masivele proteste continuă, poliția intervenind în forță împotriva studenților de la Universitatea Politehnică, folosind inclusiv gaze lacrimogene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Guardian și BBC News, nu mai puțin de 800 de protestatari sunt ținuți captivi în campusul universității. În ciuda faptului că directorul univeristății i-a asigurat pe tineri că pot părăsi în siguranță campusul, aceștia sunt ținuți prizonieri de către forțele de ordine.

Campusul a fost ocupat de protestatari încă de săptămâna trecută și a devenit scena celor mai tensionate confruntări dintre poliție și demonstranți, în cele mai bine de 5 luni care au trecut de la izbucnirea manifestațiilor antiguvernamentale.

Luni dimineața sute de studenți erau blocați. În timp ce poliția a apelat din nou la gaze lacrimogene, protestatarii au aruncat cu cocktail-uri molotov și cu săgeți.

Mai multe tentative ale studenților de a evada au eșuat, imaginile înregistrate arătând un grup de tineri care au apelat la umbrele drept scut împotriva gazelor lacrimogene. Mai mulți protestatari au fost arestați.

Potrivit hotărârii instanței, legea declarată neconstituțională „este incompatibilă cu Legea fundamentală”, adoptată în 1997, când Hong Kong a fost cedat de Marea Britanie Beijingului.

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranți și forțele de ordine, au izbucnit în urmă cu șase luni, ca reacţie la controversatul proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.