​Conversaţia telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean ce se află în centrul anchetei din Congresul SUA a fost „inadecvată”, a declarat un consilier de politică externă al vicepreședintelui Mike Pence, potrivit unei transcrieri publicate sâmbătă, potrivit Reuters, preluată de Mediafax.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Jennifer Williams, care a ascultat apelul din 25 iulie, a mărturisit că insistența lui Trump ca Ucraina să efectueze investigații sensibile din punct de vedere politic „mi s-a părut neobișnuit și neadecvat”.

Camera Reprezentanților a făcut publică, de asemenea, o transcriere a unei audieri anterioare cu ușile închise a lui Tim Morrison, un consilier al Casei Albe din cadrul Comisiei de Securitate Națională care se concentrează pe politica europeană și cea rusă.

La fel ca Williams, Morrison le-a spus parlamentarilor că are temeri cu privire la remarcile lui Trump către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Williams și Morrison sunt programaţi să depună mărturie în public săptămâna viitoare.

"Nu m-am simțit confortabil cu ideea că președintele Zelenski ar trebui să-şi permită să se implice în politica noastră”, a declarat Morrison, care a luat parte de asemenea la conversaţie.

Morrison a refuzat să spună dacă a considerat că apelul a fost ilegal sau inadecvat, subliniind, în schimb, că a crezut că totul se va afla și va deteriora relațiile cu Ucraina.

Apelul lui Trump este în centrul unei anchetei care îl vizează pe preşedintele american pentru a se stabili dacă acesta a folosit greșit politica externă a SUA pentru a-l submina pe fostul vicepreședinte american Joe Biden, unul dintre potențialii săi adversari la alegerile din 2020.