Președintele american Donald Trump a decis grațierea a doi militari acuzați de crime de război și i-a redat gradul unui al treilea, ignorând astfel sfaturile oferite de Pentagon, relatează postul CNN, citat de Mediafax.

Donald Trump urcand in Air Force OneFoto: U.S. Air Force/ Mariah Haddenham

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, și alți oficiali din cadrul armatei l-au avertizat pe președinte că grațierea acestora ar putea afecta integritatea sistemului judiciar militar, abilitatea liderilor armatei de a păstra ordinea și disciplina, cât și încrederea oferită de aliații SUA.

O sursă din cadrul Departamentului de Apărare al Statelor Unite a declarat că oficialii au depus eforturi pentru a se asigura că președintele dispune de orice informație necesară înainte de a lua această decizie.

„Președintele, în calitate de comandant suprem al armatei, este responsabil să se asigure că legislația este implementată când este nevoie. De peste 200 de ani, președinții și-au folosit autoritatea pentru a oferi o a doua șansă celor care merită, inclusiv celor în uniformă care ne-au servit țara”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

„Departamentul pentru Apărare are încredere în sistemul militar. Președintele face parte din acest sistem în calitate de comandant suprem și are autoritatea de a judeca astfel de probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Armata a informat că va respecta grațierea celor doi militari, iar Marina Statelor Unite a anunțat că ordinul privind redarea gradului celui de al treilea este implementat.