Un summit în formatul Normandia dedicat conflictului din Ucraina va reuni la Paris, în 9 decembrie, președinții francez, Emmanuel Macron, rus, Vladimir Putin, și ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de cancelarul german Angela Merkel, a anunțat vineri președinția franceză, care a invocat "avansuri majore", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest summit urmărește rezolvarea conflictului din estul Ucrainei între ucraineni și separatiștii pro-ruși.

"Este organizat în condițiile în care avansuri majore au intervenit din vară în negocieri, care au permis în special dezangajarea trupelor din mai multe zone de tensiune și vor permite o nouă secvență de aplicare a acordurilor de la Minsk", a precizat președinția franceză.

Perspectivele unui nou summit în format Normandia a fost evocat în cadrul întâlnirii dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin în 19 august, la Brégançon, în sud-estul Franței, și apoi la summitul G7 din Biarritz (sud-vest).

Președintele francez, care pledează pentru o reapropiere dintre UE și Moscova, consideră că Europa și Rusia sunt capabile să-și rezolva împreună problemele de pe continent și pune sub semnul întrebării rolul NATO în viitor.

Un astfel de summit la nivel de șefi de stat s-a reunit pentru prima oară în 6 iunie 2014 la castelul Bénouville, în Normandia. Ultimul summit în acest forat a avut loc la Berlin în 19 octombrie 2016.