Lituania, Norvegia și Rusia au făcut un schimb de persoane condamnate pentru spionaj, a anunțat vineri șeful serviciilor lituaniene de informații, Darius Jauniskis, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vineri dimineața, operațiunea de schimb a fost efectuată cu succes. Cetățenii lituanieni Jevgenij Mataitis și Aristidas Tamosaitis și cetățeanul norvegian Frode Berg au ajuns cu bine în Lituania", a precizat acesta, într-o declarație de presă.

Potrivit sursei citate, schimbul a avut loc la un post de frontieră lituanian.

Cei doi ruși, Nikolai Filipcenko și Serghei Moiseienko, grațiați de președintele lituanian Gitanas Nauseda, au fost predați părții ruse.

Frode Berg, un pensionar norvegian, a fost condamnat în aprilie în Rusia la 14 ani de închisoare pentru colectarea de informații legate de submarinele nucleare rusești.

Berg, care a lucrat o perioadă pentru o agenție guvernamentală norvegiană însărcinată cu respectarea acordului frontalier dintre Norvegia și Rusia, a fost arestat în decembrie 2017 în Rusia.

Cei doi lituanieni, Yevgeny Mataitis și Aristidas Tamosaitis, au fost condamnați la 13 și, respectiv, 12 ani de închisoare în 2016 de către justiția rusă.

Potrivit autorităților lituaniene, Filipcenko, care a lucrat pentru FSB, a încercat să recruteze pentru spionajul rus importanți responsabili lituanieni. A fost condamnat la 10 ani de închisoare și nu a atacat decizia în apel.

Moiseienko a fost condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare pentru recrutarea unui căpitan lituanian care lucra la o importantă bază aeriană militară lituaniană. Acesta a pledat nevinovat.