Marea groapă de gunoi din apropiere de Hangzhou, cu care se mândrea China, s-a umplut cu 25 de ani înaintea termenului anunțat de oficialități, scrie BBC, preluat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Groapa de gunoi Jiangcungou din provincia Shaanxi Province, are o dimensiune egală cu 100 de terenuri de fotbal și a fost concepută pentru a primi 2.500 de tone de gunoi pe zi. În realitate a trebuit să gestioneze cantități de până la 10.000 de tone pe zi, fiind cea mai solicitată groapă de gunoi din China.

China este considerată unul dintre statele care poluează cel mai mult, întâmpinând greutăți de ani buni în procesarea gunoiului produs de populația care a atins un număr de 1,4 miliarde de cetățeni.

Groapa de gunoi din apropierea orașului Xi'an a fost construită în 1994 și trebuia să funcționeze până în 2044. Întreprinderea deservește 8 milioane de cetățeni și acoperă o zonă de aproape 700.000 de metri pătrați, atingând o adâncime de 150 de metri. Groapa avea o capacitate de 34 de milioane de metri cubi. Xi'an rămăsele unul dintre puținele orașe din China care nu se bazează decât pe groapa de gunoi pentru prelucrarea gunoiului.

La începutul lunii noiembrie, o nouă fabrică de incinerare a gunoiului a fost deschisă și alte patru sunt proiectate să fie iaugurate până în 2020. Acestea ar urma să proceseze 12.750 de tone de gunoi pe zi.

Demersul are ca scop reducerea numărului de gropi de gunoi pe teritoriul Chinei, fiind preferate alte metode de procesare a deșeurilor, cum ar fi incinerarea.

Autoritățile au afirmat că groapa de gunoi ar trebui să fie transformată treptat într-un parc ecologic.

China a adunat în 2017 nu mai puțin de 215 milioane de tone de gunoi din gospodăriile din țară, potrivit cifrelor oficiale. Cifra crescuse simțitor față de cele 152 de milioane de tone, raportate cu un deceniu mai devreme.

China avea 654 de gropi de gunoi și 286 de fabrici de incinerare a gunoiului.

China a anunțat că intenționază să recicleze 356% din gunoiul provenit din marile orașe până la finalul anului 2020. În luna iulie, sortarea și reciclarea gunoiului a devenit obligatorie în Shanghai. În 2015, o alunecare de teren s-a produs la o groapă de gunoi din sudul orașului Shenzhen și 73 de persoane și-au pierdut viața. Groapa de gunoi era concepută pentru a adăposti patru milioane de metri cubi de gunoi, depozitat până la o înălțime maximă de 95 de metri. În momentul accidentului, groapa era plină, constatându-se existența a 5,8 milioane de metri cubi de gunoi care ajungea la 160 de m înălțime.

Pentru multă vreme, China a procesat și gunoi din alte țări. Autoritățile au întrerupt contractele la finalul anului 2017, când a fost interzis importul pentru 24 de tipuri de gunoi. Numai în 2017, țara primise șapte milioane de tone de deșeuri din plastic din Europa, Japonia și Statele Unite și 27 de milioane de deșeuri din hârtie. După 2017, o bună parte din gunoiul țărilor bogate a fost preluat pentru procesare de Malaezia, Philipine și Indonezia. Unele dintre aceste țări s-au declarat copleșite de impactul gunoiului asupra mediului și au bocat importul și au început chiar să returneze gunoiul.