Mai multe țări, printe care și Australia, au cerut despăgubiri comerciale de la Marea Britanie și UE, pentru disfuncționalitățile cauzate de Brexit, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

SUA, India, Noua Zeelandă și alte 12 țări și-au exprimat îngrijorările referitoare la Brexit în timpul întâlnirii Organizației Mondiale a Comerțului (WTO), din Geneva. Oficialii australieni au susținut că exportatorii lor de carne de vită și oaie deja au fost afectați de amânările Brexit. Brazilia a transmis că planurile Brezit pentru Irlanda de Nord ar putea încălca regulile Organizației.

Problemna principală pentru cele 15 țări este cea a unui sistem care le permite acces mai ușor la piața UE pentru o cantitate limitată a produselor lor, mai ales din sectorul agricol. Este un sistem al contingențelor tarifare. Membrii WTO aplică, în general, tarife - taxe pe import - asupra unei mari părți a produselor aduse din afară. În cazul unor produse, țările și-au luat angajamentul de a permite ca o anumită cantitate să fie importată cu tarfie mai joase decât cele normale sau chiar cu tarif zero. De exemplu, acest lucru face ca fermierilor australieni să le fie mai convenabil să vândă carne de vită în Europa. Iar Brexitul complică această situație.

Cotele din prezent sunt valabile pentru toată UE, inclusiv pentru Marea Britanie, urmând să fie împărțite după o serie de negocieri. Unele state susțin că acest lucru ar putea conduce la un acces mai greu la o piață bogată. Australia a susținut că Marea Britanie și UE au propus căi diferite de alocare a cotelor care ar duce la un acces mai redus al exportatorilor australieni, față de cel curent.

SUA și-a exprimat îngrijorarea că ar putea rămâne fără tarife reduse pentru pizza cu brânză în UK și suc de struguri în UE. Unele țări au cerut compensații din partea UK și UE. Acest lucru ar presupune, în mod normal, reducerea tarifelor pentru alte produse.