Senatul american a validat joi din nou nominalizarea unui judecător controversat, ridicând la 160 numărul magistraţilor conservatori aleşi de Donald Trump, acrie Agerpress, citând AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Steven Menashi, un jurist de 40 de ani care lucrează la Casa Albă, a fost confirmat în postul de judecător al puternicei Curţi de apel federale din New York cu 51 de voturi la 41.

Mai mulţi aleşi democraţi şi o senatoare republicană s-au opus nominalizării sale, acuzându-l că îi lipseşte experienţa şi că a exprimat vederi polemice în mai multe publicaţii. El a fost criticat în special pentru că i-a acuzat pe militanţii pentru drepturile homosexualilor că a exploatat uciderea tânărului gay Matthew Shepard în scopuri politice sau că a apărat conceptul de "naţionalism etnic", reluat frecvent de extrema dreaptă.

Potrivit Constituţiei americane, preşedintele îi numeşte pe viaţă pe judecătorii Curţii supreme şi pe judecătorii federali. Este apoi atribuţia Senatului să confirme această alegere printr-un vot.

De la învestirea sa, datorită majorităţii republicane din Senat, el a obţinut confirmarea a 160 de judecători, dintre care doi la Curtea supremă, din 860 de posturi, potrivit site-ului Centrului judiciar federal.

"Vor fi 182 în două luni", a dat asigurări miliardarul recent, referindu-se la cei circa 20 de candidaţi care aşteaptă undă verde din partea Senatului.​