Președintele interimar al Boliviei, Jeanine Áñez, a declarat joi că fostul președinte al țării, Evo Morales, care a demisionat și a primit azil politic în Mexic, nu va putea candida în cadrul viitoarelor alegeri prezidențiale, informează Reuters, citat de Mediafax.

Campania pentru noua constitutieFoto: UE

Áñez, în vârstă de 52 de ani, care a devenit marți președinte interimar, încearcă să calmeze situația politică și socială din Bolivia, țară care se confruntă cu proteste de amploare după alegerile din 20 octombrie, pe care Morales le-a câștigat, dar despre care opoziția susține că ar fi fost fraudate.

Evo Morales a demisionat duminică în urma unui audit care a descoperit nereguli în privința scrutinului, iar Armata i-a retras sprijinul acestuia și i-a solicitat să demisioneze pentru detensionarea situației. „Evo Morales nu se califică pentru a candida pentru un al patrulea mandat”, a declarat joi Áñez în cadrul unei conferințe de presă. Ea a adăugat că Morales nu va putea candida deoarece nu și-a respectat atribuțiile și a provocat tulburări sociale.

Cu toate acestea, președintele interimar a declarat că partidul lui Morales va putea să își înscrie candidatul pentru funcția de președinte. „Ar trebui să înceapă să își caute un candidat”, a declarat ea.

Din Mexic, Morales a făcut apel pe Twitter la dialog și a făcut o solicitare către ONU și Biserica Catolica pentru ca cele două instituții să ajute la găsirea unei soluții pentru Bolivia.

Organizația Națiunilor Unite s-a declarat „profund îngrijorată” față de situația din Bolivia și a anunțat că va trimite un emisar săptămâna aceasta în țară.