Comisia Europeană a inițiat, joi seară, procedura de sancționare a Marii Britaniipe motiv că a refuzat să nominalizeze un comisar european.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

”Ca gardian al tratatelor, Comisia Europeană a trimis astăzi o scrisoare de notificare oficială a Regatului Unit de încălcarea obligațiilor Tratatului UE prin faptul că nu a nominalizat un candidat pentru postul de comisar european. Regatul Unit trebuie să transmită până vineri, 22 noiembrie, cel târziu punctele de vedere. Scurta perioadă de timp este justificată de faptul că următoarea Comisie trebuie să preia conducerea cât mai curând posibil”, arată comunicatul Comisiei Europene.

Într-o scrisoare transmisă pe 13 noiembrie de către Regatul Unit, autoritățile britanice consideră că nu sunt în poziția de a sugera un candidat pentru un post de comisar UE. Cu toate acestea Comisia Europeană amintește că un stat membru nu poate invoca prevederi existente în sistemul legal din țară pentru a justifica eșecul de a respecta obligațiile UE.

Marea Britanie ar urma să se retragă din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie.

Guvernul Boris Johnson a anunţat că va nominaliza un comisar european după scrutinul legislativ anticipat din 12 decembrie, potrivit Mediafax.