Opt membri ai aceleiași familii au murit în urma unei lovituri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, înainte de intrarea în vigoare joi a unei încetări a focului, au anunțat responsabili palestinieni, citați de AFP. Israelul spune că a vizat în acest atac un "comandant al Jihadului islamic" care a fost ucis.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această lovitură ridică la 34 de morți și 111 răniți bilanțul operațiunilor israeliene care vizează de marți elemente ale Jihadului Islamic, care a lansat la rândul său peste 350 de rachete spre Israel, potrivit armatei israeliene.

"Șase cetățeni ai familiei lui Abu Malhus, inclusiv trei copii și două femei, au fost uciși într-o lovitură israeliană asupra locuinței familiale la Deir al-Balah în sudul Fâșiei Gaza", a precizat ministerul Sănătății din Fâșia Gaza.

Cadavrele altor doi copii au fost găsite în această dimineață în rămășițele clădirii, potrivit sursei citate.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat că lovitura l-a vizat pe Rasmi Abu Malhus, descris drept un "comandant al Jihadului Islamic".

Locuitori din Fâșia Gaza și membri ai familiei sale au afirmat însă că acesta era un ofițer al poliției militare a Autorității Palestiniene.

Adraee a afirmat într-un mesaj pe Twitter că acesta comanda o celulă însărcinată cu lansarea rachetelor către Israel.

Un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a precizat că acesta ascundea muniții la domiciliul familiei.

"Evident că încercăm întotdeauna să reducem la minim numărul necombatanților uciși sau răniți", a adăugat el.

Confruntările dintre cele două tabere au început marți în zori, după o lovitură israeliană care l-a ucis pe unul dintre liderii Jihadului Islamic, Baha Abu al-Ata, acuzat de statul evreu că a efectuat numeroase operațiuni anti-israeliene în ultimel luni. Acesta a fost ucis împreună cu soția sa.

În urma acestei lovituri, Jihadul Islamic a lansat un tir de baraj de rachete asupra Israelului, care și-a multiplicat loviturile aeriene împotriva pozițiilor acestei grupări islamiste armate.

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la ora locală 05,30 (03,30 GMT), au declarat surse egiptene și din Jihadul Islamic.

Armata israeliană, care acuză Jihadul Islamic că folosește scuturi umane pentru a se proteja de atacuri, nu a vizat de această dată Hamasul, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza.

Hamas și Israel au purtat trei războaie în enclavă din 2008. Dar această grupare, spre deosebire de Jihadul Islamic, a aprobat un armistițiu negociat de ONU, Egipt și Qatar, emiratul din Golf care întreține relații atât cu grupările din Gaza cât și cu Israel.