Biroul de Afaceri Externe a amenințat pentru prima dată că va lua măsuri împotriva indivizilor din Hong Kong găsiți vinovați de încălcarea drepturilor omului în timpul confruntărilor dintre forțele guvernului și protestatari, scrie The Guardian.

Hong KongFoto: Captura YouTube

Amenințarea a fost făcută într-o scrisoare din partea ministerului pentru Asia și Pacific, Heather Wheeler. Ea a transmis că guvernul va introduce legislație legată de apărarea drepturilor omului care va permite impunerea de sancțiuni împotriva celor care comit abuzuri serioase în acest sens.

Se știa că acest proiect de lege este în pregătire, iar criticii susțin că a fost amânat prea mult, însă este pentru prima dată când un ministru a sugerat că legile vor putea fi folosite în contextul Hong Kong. Scrisoarea reprezintă cel mai important semn al unei posibile acțiuni britanice, în afară de solicitări verbale făcute ambelor tabere.

Până acum, Biroul de Externe a apărat-o pe șefa executivă, Carrie Lam, mai mult din cauza faptului că guvernul britanic se teme că orice succesor numit de Beijing va fi și mai represiv. De asemenea, miniștrii au sperat ca violențele să se stingă înainte de alegerile care vor avea loc peste două săptămâni, însă acestea au devenit mai puternice.