China devine o parte tot mai importantă a viitorului Braziliei, potrivit declarațiilor de miercuri ale președintelui Bolsonaro, care a sugerat o atitudine pragmatică față de cel mai mare partener comercial al țării din America Latină, scrie South China Morning Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Stând alături de președintele chinez Xi Jinping, în capitala Braziliei, Bolsonaro a afirmat că speră ca cele două țări să intensifice și să diversifice relațiile comerciale.

"China devine tot mai mult o parte a viitorului Braziliei", a declarat Bolsonaro, după ce cei doi președinți au semnat acorduri fără caracter obligatoriu privind chestiuni legate de transport, servicii și investiții, înainte de summitul țărilor BRICS.

Xi a exprimat aceleași sentimente pozitive și speranța ca cele două state să "fortifice multilateralismul și să construiască o economie mondială deschisă".

Întâlnirea lor, a doua în ultimele două luni, a fost una dintre cele care vor fi ținute pe marginea evenimentului anual BRICS, care va fi concentrat pe creșterea economică și inovație. Președintele rus Vladimir Putin, prim ministrul indian Narendra Modi și președintele sud-african Cyril Ramaphosa vor participa la adunarea de două zile.

Bolsonaro a simțit presiunile venite din partea sectorului agricol, minier și al cărnii de vită de a rămâne în relații bune cu China, deși este cunoscut faptul că președintele brazilian este un admirator al lui Donald Trump.

El a amenințat să rupă această relație în timpul campaniei electorale de anul trecut, când a acuzat China de "cumpărarea Braziliei", iar guvernul său încă încearcă să repare pagubele provocate atunci.

Summitul BRICS va fi primul eveniment major găzduit de Bolsonaro de la începutul mandatului său.