Prim ministrul Japoniei a anulat festivitatea de privire a florilor de anul viitor, pentru a evita un scandal privind cheltuirea în mod extravagant a banilor cetățenilor, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia lui Shinzo Abe de a anula petrecerea din 2020 a fost luată după ce criticii au susținut că evenimentul de celebrare a înfloririi cireșilor a devenit unul cu scop politic. Găzduit de cei aflați în funcția de prim ministru în fiecare an, din 1952, evenimentul social a avut inițial menirea de a onora atleți, celebrități și alți cetățeni care au excelat în domeniul lor de activitate. Însă criticii susțin că în prezent este folosit pentru a-i recompensa pe susținătorii politici. Votanților din circumscripția lui Abe, din municipiul Yamaguchi, li s-au oferit pachete de călătorie pentru a merge la Tokyo și a se bucura de croaziere pe râu, în weekendul festivităților, potrivit Asahi Shimbun.

"Amestecarea chestiunilor personale cu activitățile publice este ceva ce nu ar trebui făcut niciodata de un prim ministru care are autoritate politică", a transmis ziarul Mainichi într-un editorial, adăugând: "Nu există nicio îndoială că cei de la guvernare au devenit indiferenți, combinând activitățile publice cu cele private."

Peste 18.000 de oameni au participat la festivitățile din grădina națională Shinjuku Gyoen, din Tokyo, în aprilie anul acesta. Bugetul pentru anul viitor, care fusese stabilit la 57 de milioane de yeni, reprezenta o sumă dublă a costurilor față de anul 2014, potrivit presei locale.

Abe a anulat evenimentul după ce partidele din opoziție și-au anunțat intenția de a porni o anchetă pentru a vedea dacă fondurile publice au fost utilizate în scopuri private, o încălcare a legii electorale. Problema a apărut la câteva săptămâni după ce doi miniștri au demisionat, fiind acuzați de oferirea unor cadouri alegătorilor, precum pepeni și cartofi, ceea ce ar constitui o posibilă încălcare a legii electorale.