Numirea unui guvern și stabilirea unui calendar pentru alegeri: într-o Bolivie încă zguduită de proteste, președintele interimar Jeanine Añez și-a numit miercuri prioritățile, în încercarea de a umple vidul de putere provocat de plecarea fostului președinte, Evo Morales, care deja s-a declarat dispus să se întoarcă, pentru a „calma” situația, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la debutul crizei post-alegeri de la sfârșitul lui octombrie, 10 oameni au murit, dintre care 8 împușcați, conform unui raport al procurorului general publicat miercuri. Confruntări violente au avut loc în La Paz, sute de oameni aruncând cu proiectile artizanale către poliția care a răspuns folosind gaze lacrimogene, în apropierea sediului guvernului. În jur de 3.000 de protestatari au ajuns în cursul după amiezii în centrul capitalei, venind din orașul învecinat El Alto, favorabil lui Evo Morales, fostul președinte ajuns în Mexico City, unde se bucură de azil politic.

"Dacă poporul meu o cere, suntem dispuși să ne întoarcem (în Bolivia), pentru a calma situația”, a spus Morales într-o conferință de presă ținută în țara de azil. „Ne vom întoarce mai devreme sau mai târziu” a adăugat, cerând un „dialog național” pentru rezolvarea crizei din Bolivia.

Între timp, o aproape necunoscută, Jeanine Añez, o avocată de 52 de ani critică la adresa fostului președinte socialist, a depus marți jurământul, anunțând drept prioritară, pe lângă formarea unui guvern, și numirea unei noi autorități electorale care să organizeze alegeri până în luna ianuarie.