Președinta viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, a modificat numele portofoliului comisarului însărcinat cu migrația, care devine "Promovarea modului nostru de viață european" din "Protejarea" acestui mod de viață, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt, citat de AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Denumirea inițială a stârnit o vie polemică la anunțul noii Comisii - care ar urma să intre în funcțiune în 1 decembrie - și a constituit prima problemă de imagine pentru von der Leyen.

Grupările parlamentare de stânga, social-democrații, ecologiștii și liberalii din Renew au cerut viitoarei șefe a Comisiei să renunțe la acest nume care asociază migranții cu "Protejarea modului nostru de viață european". Până acum, aceasta și-a menținut poziția.

Responsabilitatea portofoliului va reveni grecului Margaritis Schinas.

Șefa grupului social-democraților (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia, i-a adresat în septembrie o interpelare legată de acest subiect Ursulei von der Leyen.

Miercuri, ea a salutat într-un comunicat "răspunsurile foarte pozitive" oferite de von der Leyen.

Potrivit S&D, au intervenit și alte schimbări: comisarul pentru „Locuri de muncă” va fi de acum responsabil pentru „Locuri de muncă și drepturi sociale”, iar cel pentru „Mediu și oceane” va integra și pescuitul.

Aceste schimbări de denumiri, prezentate drept o victorie de Garcia, sunt anunțate cu o zi înainte de audierile candidaților francez, ungar și român pentru viitoarea Comisie de către eurodeputați, care trebuie să valideze nominalizările.

"Toate acestea au permis ridicarea ușoară a presiunii înaintea audierilor", a mărturisit o sursă din rândul socialiștilor.

Printre comisarii audiați, francezul Thierry Breton este cel mai controversat, în condițiile în care profilul său de mare director ar putea antrena riscuri de conflicte de interese, potrivit stângii, ecologiștilor, extremei drepte și a unei părți din socialiști.