Primarul Veneției a catalogat, miercuri, orașul drept zonă de dezastru, după ce a doua cea mai mare maree din istorie a măturat întregul oraș declarat patrimoniu al umanității în 1979, inundând Bazilica Sfântul Marcu și scufundând străduțele, relatează Reuters.

Inundatie VenetiaFoto: Captura video

Oficialii orașului au spus că nivelul apei a ajuns la 187 de centimetri la 10.50 p.m (21.050 GMT) marți seară, în timp ce recordul a fost înregistrat în 1966, 194 de centimetri.

Imaginile din timpul nopții au arătat un șuvoi de apă biciuit de vânturi puternice, în timp ce Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a descris o scenă de ”devastare apocaliptică”.

Primarul Luigi Brugnaro a spus că situație este dramatică. ”Am cerut guvernului să ne ajute. Costul va fi mare. Acesta este rezultatul schimbării climatice”, a scris pe Twitter.

A spus că va declara orașul zonă de dezastru și va cere guvernului să anunțe stare de urgență, ceea ce va permite deblocarea fondurilor pentru reparații rapide, în contextul daunelor majore.

Piața Sfântul Marcu a fost scufundată în apă de peste un metru înălțime, în timp ce Bazilica Sfântu Marcu a fost inundată pentru a șasea oară în 1.200 de ani - dar a patra oară în ultmii 20 de ani.

O barieră împotriva inundațiilor a fost concepută în 1984 să protejeze Veneția de astfel de maree, însă proiectul în valoare de mai multe miliarde de euro, cunoscut drept Mose, a fost afectat de scandaluri de corupție, iar bariera încă nu este operațională.

Brugnaro a spus că bazilica a suferit ”daune grave”, dar nu sunt încă disponibile detalii cu privire la interiorul său în principal bizantin, faimos pentru mozaicurile bogate.

Administratorul bisericii a spus că biserica a îmbătrânit 20 de ani într-o singură zi când a fost inundată anul trecut.

”Bazilica a suferit daune structurale din cauză că apa a crescut, așa că produce daune ireparabile, în special când se usucă în secțiunea mai joasă a mozaicurilor”, a spus arhiepiscopul Francesco Moraglia în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat despre impactul financiar, Brugnaro a spus că acesta se ridică la ”câteva sute de milioane de euro”.

Veneția îngenuncheată

Câțiva turiști par să se bucure de dramă, în timp ce un bărbat era filmat înotând în Piața Sfântului Marcu purtând doar pantaloni scurți marți seară.

”Veneția este îngenuncheată... arta, bazilica, magazinele, casele, un dezastru ... Orașul se încurajează pentru următoarea maree mare”, a spus Zaia la TV.

Luxosul Hotel Gritti, un simbol al Veneției, a fost de asemenea inundat.

Potrivit AFP, nivelul valurilor a ajuns miercuri dimineață la 1.10 metri, dar alte episoade de valuri sunt anunțate miercuri toată ziua și în continuare până vineri, cu un ritm de două maree pe zi, potrivit Centrului mareelor din Veneția.

Mareea de marți a provocat moartea a două persoane, potrivit mass-mediei italiene. Printre acestea, un localnic din Pallestrina, una dintre multele insule din laguna venețiană, a murit, după ce a fost lovit de fulger în timp ce folosea o pompă electrică pentru a-și scoate apa din casa inundată, a spus brigada de pompieri.

Imaginile difuzate de televiziuni arată zeci de bărci distruse.