Peste 200.000 de persoane au protestat marți în mai multe orașe din Chile, solicitând Guvernului reforme imediate și de amploare care includ, printre altele, creșterea salariului minim, reducerea prețurilor medicamentelor și o nouă Constituție, scrie Mediafax, citând DPA.

Foto:

Aproximativ 100 de sindicate și organizații sociale ale profesorilor, medicilor, studenților, minerilor și personalului aviatic au participat la manifestații. Peste 80.000 de persoane au participat la protestul din capitala țării, Santiago, potrivit estimărilor Guvernului.

Alte aproape 100.000 de persoane au ieșit în stradă în orașul Concepcion, în timp ce aproximativ 50.000 au manifestat în Puerto Montt.

Președintele țării, Sebastián Piñera, a anunțat luni că va înainta un plan privind modificarea Constituției țării, care datează din perioada dictaturii. Partidele conservatoare aflate la putere propun o dezbatere în Parlament privind adoptarea unei noi legi fundamentale.

Criza politică din Chile a început să aibă efecte negative și la nivelul economiei naționale. Guvernul a revizuit prognoza de creștere economică pentru acest an la 2%, de la 2,6%, iar valoarea monedei naționale a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1990 și până în prezent în raport cu dolarul american. ​