Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american de Stat a declarat marți că cei aproximativ 10.000 de membri ai grupării teroriste Stat Islamic aflați în închisorile din Siria reprezintă o amenințare gravă la adresa securității, informează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Este o bombă cu ceas să ai 10.000 de astfel de deținuți, mulți dintre ei fiind luptători străini”, a declarat oficialul în cadrul unei discuții cu mai mulți jurnaliști.

El a adăugat că statele occidentale din care provin mulți dintre acești membri ai Stat Islamic ar trebui să fie de acord cu repatrierea acestora.

Potrivit oficialului, au fost făcuți foarte puțini pași în această direcție, doar câteva state din Orientul Mijlociu și Asia Centrală acceptând repatrierea cetățenilor lor care au luptat alături de organizația teroristă în Siria.

„Dat fiind faptul că sute dintre deținuți provin din Europa, vor fi necesare discuții la nivel diplomatic în acest sens”, a mai spus acesta.

Statele Unite vor găzdui joi, la Washington, o reuniune a miniștrilor de Externe ai statelor care fac parte din coaliția împotriva Stat Islamic, condusă de SUA, pentru a discuta următorii pași în lupta împotriva organizației teroriste. Subiectul repatrierii deținuților ar urma să fie abordat și în cadrul acestei întâlniri.