Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan efectuează o vizită la Washington pentru o întâlnire foarte importantă în relaţiile dintre Turcia şi SUA. Pe masa discuţiilor se vor afla subiecte critice precum sistemul S-400, avioanele F-35, FETÖ, procesul Halkbank, Mediterana de Est şi operaţiunea Izvorul Păcii. Yeni Şafak a căutat răspunsuri la întrebările "Ce se poate întâmpla în relaţiile dintre Turcia şi SUA după această vizită?" și "Ce înseamnă returnarea scrisorii de către Erdoğan?" Subliniind că există probleme foarte dificile între cele două ţări care trebuie soluţionate, fostul ambasador Uluç Özülker, ne-a spus: "Consider vizita lui Erdoğan la Washington un simbol al curajului", citează Rador.

Erdogan si TrumpFoto: Captura Euronews

Sistemul S-400, avioanele F-35, FETÖ, Mediterana de Est, YPG şi procesul Halkbank. Acestea sunt doar principalele probleme din relaţiile dintre SUA şi Turcia din ultimii 5 ani, relaţii aflate în impas. Pentru îndreptarea relaţiilor care s-au tensionat din cauza ameninţărilor cu sancţiuni la adresa Turciei, până astăzi au avut loc întâlniri foarte importante între preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele SUA, Donald Trump.

În urma invitării la Washington a preşedintelui Erdoğan de către preşedintele Trump, înaintea lansării operaţiunii Izvorul Păcii, s-a întredeschis o nouă fereastră pentru soluţionarea crizelor.

Bine, dar cum poate contribui o vizită la soluţionarea problemelor? Ce înseamnă din punct de vedere diplomatic returnarea scrisorii de către preşedintele Erdoğan?

Evaluările legate de aceste subiecte aparţin fostului ambasador Uluç Özülker, care a spus: "Între Turcia şi Statele Unite există 9-10 probleme care nu pot fi soluţionate. Atunci când sunt înşiruite, observi că relaţiile au intrat în impas. Nesoluţionarea lor este mult mai posibilă, dar eu consider că vizita la Washington a preşedintelui Erdoğan reprezintă un simbol al curajului".

"Dacă nu era această vizită, ruptura s-ar fi produs acum"

Özülker, care a amintit că subiectul sistemului S-400 va fi luat în discuţie cu ocazia acestei vizite şi că în cazul în care nu se vor face paşi înapoi vor intra în vigoare sancţiunile, a adăugat: "Preşedintele Erdoğan merge la Washington pentru ca relaţiile să nu se rupă. Dacă nu mergea, s-ar fi rupt de acum. Nu sunt sigur cum poate fi împiedicată această ruptură mergând acolo".

Sunt foarte multe probleme care împiedică reconcilierea

Özülker a atras atenţia asupra faptului că atmosfera de la Washington va obstrucționa soluţionarea problemelor şi a continuat: "Este foarte dificilă reconcilierea atunci când privim la cerinţele Statelor Unite şi la interesele prioritare ale Turciei. SUA ne spun nu folosiţi, abandonaţi sistemul S-400. Acest lucru nu este posibil. În ciuda deciziei de retragere, armata americană se întoarce în Siria. La Washington se vorbeşte despre propuneri de împăcare a Turciei cu YPG (Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD - n.trad.). Aceste probleme sunt imposibil de depăşit".

Poziţia personală a lui Trump s-ar putea să nu fie suficientă

La întrebarea "Criza relaţiilor poate fi depăşită prin atitudinea pozitivă a lui Trump faţă de Turcia?" Özülker a dat următorul răspuns: "În acest moment, Trump este persoana cea mai apropiată de Turcia, dar şi cea mai apropiată persoană este negativă pentru Turcia. Pentru că în politica actuală se află în poziţia raţei şchioape, apropierea lui Trump are anumite limite. Este foarte important ce vor face sau ce nu vor face pe de-o parte Congresul SUA, iar pe de altă parte Pentagonul. Atunci când vă aflaţi acolo, s-ar putea să adopte rezoluţii privind impunerea de sancţiuni".

Ce înseamnă returnarea scrisorii de către Erdoğan?

Înaintea lansării operaţiunii Izvorul Păcii, preşedintele SUA, Donald Trump, i-a trimis preşedintelui Erdoğan o scrisoare în care se regăseau expresii scandaloase. Se ştie că această scrisoare se află în mapa lui Erdoğan şi că o va returna lui Trump.

Întrebat "Ce înseamnă din punct de vedere diplomatic returnarea scrisorii, de ce returnează Erdoğan scrisoarea?", fostul ambasador Özülker răspunde: "În diplomaţie reprezintă un protest. Odată cu returnarea scrisorii se transmite şi mesajul «Ceea ce aţi spus, nu are nicio valabilitate. În nici un caz nu suntem de acord cu cele scrise». Pe scurt, într-un mod civilizat, este exprimat un protest. Motiv pentru care se uzitează în diplomaţie". (preluare Rador)