Forțele de ordine din Hong Kong au folosit gaz lacrimogen într-un campus universitar, marți, la o zi după ce un protestatar a fost împușcat și un alt bărbat a fost ars de viu, în unul dintre cele mai violente episoade din ultimele cinci luni de proteste antiguvern, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unele servicii de transport feroviar au fost suspendate, iar mai multe drumuri au fost închise în oraș. Traficul este congestionat, iar operatorul MTR Corp a cerut oamenilor să folosească alte mijloace de transport, deoarece nu face față numărului de călători.

Universitățile și școlile au anulat orele de curs, iar profesorii, studenții și părinții sunt tensionați, la o zi după ce poliția a folosit gaz lacrimogen, iar studenții au aruncat cu bombe cu petrol în unele campusuri.

Lam a afirmat că protestatarii care încearcă să paralizeze orașul sunt foarte egoiști și că speră ca universitățile și școlile să îndemne studenții să nu ia parte la proteste.

Peste 260 de persoane au fost arestate luni, conform poliției, numărul total al celor arestați ajungând la 3.000, din luna iunie.

Stația de metrou Sai Wan Ho, unde protestatarul de 21 de ani a fost împușcat luni, s-a numărat printre stațiile închise.

Un camion cu tun de apă a fost adus în fața sediului guvernului, unde Consiliul Executiv al orașului ține întâlnirile săptămânale.

Lam a transmis luni că violențele din fosta colonie britanică au depășit nivelul unor revendicări pentru democrație, iar acum protestatarii au devenit "dușmanii poporului".

Protestatarii sunt furioși în legătură cu felul în care acționează poliția și guvernul de la Beijing, amenințându-le libertățile garantate de principiul "o țară două sisteme".

SUA au condamnat utilizarea nejustificată a forței în ultimul episod de violențe și a cerut atât poliției, cât și cetățenilor, să contribuie la detensionarea situației. Protestatarii s-au confruntat la primele ore ale dimineții, marți, cu forțele de ordine.