​​James Le Mesurier, co-fondatorul ”Căștilor Albe” și care a fost premiat chiar de Regina Angliei, a fost găsit mort în Istanbul. ”Căștile Albe”, organizație cunoscută și ca ”Defensiva Civilă a Siriei”, ajută civilii care sunt afectați de forțele care se opun regimului președintelui Bashar al-Assad, potrivit BBC.

Căștile albeFoto: Wikipedia

Cauza morții nu este încă cunoscută dar Turcia a declanșat o anchetă.

Cadavrul lui Le Mesurier a fost găsit pe o stradă de lângă casa și biroul său din Istanbul. Presa din Turcia a făcut public faptul că bărbatul avea fracturi la membrele inferioare.

James Le Mesurier, având de 40 de ani, a lucrat și pentru Națiunile Unite și este cunoscut ca fiind unul dintre oamenii care au lăsat o amprentă puternică în Siria. Organizația din care făcea parte ajuta, prin voluntarii săi, civilii afectați de războiul desfășurat în acea zonă. Aceștia au fost nominalizați și pentru Premiul Nobel.

Chiar și așa, conducătorii sirieni și aliații ruși s-au declarat împotriva acestei organizații, acuzându-l pe Le Mesurier de terorism. Mai mult, Ministrul de Externe rus l-a acuzat pe Le Mesurier că face parte din Serviciul Secret din Marea Britanie.