Bolivia s-a trezit luni fără lideri, după demisia forțată, duminică seara, a președintelui Evo Morales, care a cedat puterea după trei săptămâni de proteste violente și în special la presiunea armatei, care i-a retras sprijinul, scrie AFP.

Evo MoralesFoto: Captura YouTube

Succesorii prevăzuți de Constituție în cazul lipsei președintelui au demisionat toți: vicepreședintele Alvaro Garcia, președintele și vicepreședintele Senatului și președintele Camerei Deputaților.

Duminică seara, al doilea vicepreședinte al Senatului, opozanta Jeanine Anez, a revendicat funcția de președinte interimar, "cu singurul obiectiv de a cere noi alegeri".

Dar nominalizarea înlocuitorului lui Evo Morales revine Parlamentului, unde partizanii săi sunt în continuare majoritari.

Luni dimineața, fostul președinte le-a cerut opozanților săi, pe care i-a calificat "rasiști și puciști", să readucă pacea în țară.

"Renunț la funcția mea de președinte". Declarația făcută duminică seara de liderul indigen de 60 de ani, la putere din 2006, a pus capăt unei noi zile marcate de violențe pe străzi și de o serie de demisii ale miniștrilor și deputaților.

Evo Morales a devenit din ce în ce mai izolat în condițiile în care criza politică s-a accelerat brutal în această țară andină, marcată de o grevă generală și de proteste care au paralizat activitatea de zece zile.

Dar lovitura fatală a fost dată de armată și de poliție, care și-au retras sprijinul în cursul după-amiezii, când au cerut, prin vocea șefului armatei, generalul Williams Kaliman, demisia președintelui "pentru binele Boliviei".

Evo Morales a anunțat în cursul serii că există un mandat de arestare "ilegal" pe numele său, dar poliția a negat.

Poliția l-a arestat în schimb pe președintele Tribunalului suprem electoral (TSE), Maria Eugenia Choque, precum și pe vicepreședintele instituției, pentru nereguli comise la scrutinul din octombrie.

Duminică seara, mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a sărbători plecarea lui Morales, după violentul val de contestare în care și-au pierdut viața trei persoane și alte 383 au fost rănite.

"Păcatul meu: sunt indigen"

Retras în fieful său politic, zona de producție de frunze de coca Chimore, în regiunea Cochabamba (centru), Evo Morales, anunțându-și demisia, a afirmat: "Păcatul meu, sunt indigen, producător de coca".

Născut în mizerie, acest păstor de lama a cucerit eșaloanele sindicale până când a devenit, în urmă cu 13 ani, primul șef de stat indigen al țării.

Este unul dintre ultimii reprezentanți ai "valului roșu" care a măturat în anii 2000 America Latină, orientând spre stânga Brazilia, Argentina, Chile, Ecuador și Venezuela.

Duminică seara, a primit sprijinul imediat al președinților cubanez și venezuelan, Miguel Diaz-Canel și Nicolas Maduro, precum și al președintelui ales argentinian Alberto Fernandez, dar și al Moscovei, luni, toți vorbind despre o "lovitură de stat".

Luni, guvernul spaniol a criticat rolul jucat de armată și de poliție în demisia lui Morales.