Mii de oameni s-au strâns duminică după-amiază în Paris pentru un marș împotriva islamofobiei care a marcat și a divizat clasa politică franceză, scrie France 24.

Val IslamicFoto: Reuters

"Da criticilor la adresa religiei, nu urii față de credincioși" și "Coexistența este crucială" sunt doar două dintre mesajele afișate de cei care au participat la demonstrații, în capitala franceză. Presa franceză a estimat că în jur de 13.500 de oameni au fost prezenți la marș.

Inițiativa a aparținut unui număr de organizații politice de stânga, printre care Noul Partid Anticapitalist și grupul Colectiv împotriva Islamofobiei în Franța. Marșul a atras critici din partea Partidului Adunării Naționale, de extremă dreaptă, care a acuzat organizatorii că s-au aliat cu islamiștii. De asemenea, evenimentul a provocat divizare și între partidele de stânga.

Unii critici au pus sub semnul întrebării chiar definiția termenului "islamofobie", potrivit corespondentului France 24, Alison Sargent, care se afla la fața locului. "Unii cred că islamofobia înseamnă că nu mai poți critica Islamul ca religie. Unii simt că este un lucru anti-francez, că faptul de a fi francez presupune posibilitatea de critica religia și că asta stă la baza secularismului francez", a transmis Sargent.