Alegeri generale anticipate au loc în Spania duminică, după ce la scrutinul din aprilie, partidul socialist al premierului în exercițiu Pedro Sanchez nu a obținut majoritate pentru formarea Guvernului, relatează site-ul postului BBC, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma scrutinului electoral din Aprilie, în cadrul căruia Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol a acumulat cel mai mare număr de voturi, fiind responsabil de formarea noului Guvern de la Madrid.

Premierul spaniol în exercițiu, Pedro Sanchez, în lipsa unei majorități parlamentare, are nevoie de sprijinul altor partide pentru formarea Executivului. Urmând o serie de negocieri eșuate cu aliații de tradiție, Partidul Podemos, prim-ministrul spaniol a decis organizarea unui nou scrutin electoral duminică.

Alegerile generale de duminică sunt organizate pentru a patra oară în ultimii patru ani.

Pentru mai bine de trei decenii consecutive, viața politică din Spania a fost guvernată de cele două partide majoritare, reprezentate de socialiști, respectiv conservatori. Apariția, în 2015, a două partide noi Podemos și Ciudadanos, a schimbat arhitectura bipartidistă din statul spaniol. Mai mult, înființarea mai recentă a facțiunii de extremă dreapta Vox a creat un sistem de partide ce include cinci formațiuni distincte, fapt ce determină dificultăți în crearea unui Guvern.