Unităţile de poliţie din oraşele boliviene Sucre (sud-est), Santa Cruz (est) şi Cochabamba (centru) s-au răsculat vineri, refuzând să îi asculte pe comandanţii lor care le ordonau să reprime manifestaţiile opoziţiei protestând de trei săptămâni faţă de realegerea preşedintelui Evo Morales, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Foto:

"Poliţia din Chuquisaca îi sprijină pe camarazii care s-au revoltat la Cochabamba, Chuquisaca (departament a cărui reşedinţă este Sucre) se revoltă împreună cu poporul bolivian", a declarat la un post local de televiziune un poliţist cu faţa acoperită, aflat în uşa comisariatului.

"Nu mai putem continua cu acest guvern de traficanţi de droguri, cu această democraţie nedreaptă", a adăugat el. Bilanţul victimelor manifestaţiilor care au izbucnit în Bolivia în urmă cu aproape trei săptămâni după realegerea controversată a preşedintelui Evo Morales, pe 20 octombrie, este de cel puţin trei morţi.

Suspiciunile de fraudă au apărut în ziua alegerilor, când autoritatea electorală a renunţat la publicarea unor rezultate estimative care indicau un tur doi între Morales, un candidat de stânga, şi contracandidatul său de centru-dreapta, Carlos Mesa.

Morales a fost declarat câştigător cu 47% din voturi, cu peste zece puncte procentuale în plus faţă de Mesa (36,5%), un rezultat care i-a asigurat preşedintelui în funcţie o victorie din primul tur de scrutin.

Cel mai longeviv preşedinte bolivian, Morales a câştigat precedentele trei mandate tot în primul tur de scrutin.