Rusia își ucide oponenții politici și ne invadează vecinii, iar tacticile Chinei ar fi teribil de familiare fostei Germanii de Est, a spus secretarul american de stat Mike Pompeo, relatează Reuters și AFP. De asemenea, Pompeo a acuzat China că aduce o ”nouă viziune a autoritarismului”.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

În discursul său de la Berlin despre lecțiile căderii Zidului Berlinului în 1989, Pompeo a spus ”Vestul - noi toți - și-a pierdut calea în strălucirea acelui moment de mândrie”.

De asemenea, el a spus că NATO, despre care Emmanuel Macron a spus că este în moarte cerebrală”, se află în risc de a deveni desuetă.

"După 70 de ani, NATO trebuie să se dezvolte şi să se schimbe. Trebuie să se confrunte cu realităţile de astăzi, cu provocările de astăzi", a declarat Mike Pompeo, citat de agenţia de presă Reuters.

"Dacă naţiunile membre cred că pot obţine beneficiile de securitate fără a oferi Alianţei Nord-Atlantice resursele de care are nevoie, dacă nu se ridică la înălţimea angajamentelor, există riscul ca NATO să devină ineficientă şi desuetă", a atras atenţia secretarul de Stat american.

Dimineața, el a avertizat că Statele Unite și aliații ar ”trebui să apere ce a fost câștigat cu greu în 1989” și să ”realizeze că suntem într-o competiție a valorilor cu națiunile care nu sunt libere”, a dăugat el.

El a atacat Rusia, condusă de ”fostul agent KGB” Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că ”ne invadează vecinii”, așa cum o făcut-o cu Ucraina în 2014, și că ”își ucide oponenții politici”.

Pompeo a denunțat de asemenea China comunistă, care, spune el, ”este o nouă viziune a autoritarismului”.

Pentru aceste motive, fostul director CIA a reiterat opoziția Statelor Unite față de Nord Stream 2 care va lega Rusia de Europa.