Un fost responsabil din serviciile penitenciare rusești este anchetat sub acuzația că a primit mită de circa 10 milioane de euro pentru construcția unei închisori, prezentată drept "cea mai mare din Europa", au anunțat vineri anchetatorii, citați de AFP.

Kresty-2Foto: Captura YouTube

Serghei Moiseenko, fost director adjunct al departamentului penitenciar din Sankt Petersburg, a fost arestat sub acuzația că a primit mită circa 710 milioane de ruble pentru a favoriza două companii de construcții care lucrau la construcția închisorii "Kresty-2", a precizat comitetul regional de anchetă.

Inaugurată în 2017, construcția acestei închisori a costat 12 miliarde de ruble (circa 170 milioane euro) și a durat zece ani.

Ocupând 35 de hectare și cu o capacitate de 4.000 de deținuți, ea este prezentată de autorități drept "cea mai mare din Europa" și "cea mai modernă din Rusia", cu celule care pot găzdui între doi și patru deținuți, cu suprafețe de 16 și respectiv 30 m².

Acest complex penitenciar a înlocuit fosta închisoare "Kresty" - un complex de clădiri în formă de cruce, de unde și numele de Kresty (Crucea) - situat în plin centru al Sankt Petersburgului, fosta capitală imperială și al doilea oraș al Rusiei.

Încarcerat de mai multe luni în cadrul acestei anchete, Moiseenko riscă între 8 și 15 ani de închisoare.

Acesta a fost deja anchetat sub acuzația că a comandat uciderea unui subordonat pentru a masca faptele de corupție. Un tribunal din Sankt Petersburg l-a achitat în iulie pentru aceste acuzații, dar Curtea Supremă a Rusiei a anulat recent această decizie și a retrimis dosarul la anchetatori.

Fostul director adjunct al serviciului penitenciar rusesc Nikolai Barinov a fost condamnat în iulie la 3,5 ani de închisoare în același dosar de construcție a închisorii.